Thailands öar

Den som vill resa till och uppleva Thailand ska definitivt besöka några av Thailands många öar.
Det finns en mängd öar, stora som små, bebodda eller nästan öde som är rena paradisen.
Somliga är nästan helt orörda och genuina medan andra är kraftigt exploaterade och turistaktiga.

Vilken ö man väljer beror på vad man är ute efter.
Vill man ha fart och fläkt och nära till häftiga aktiviteter eller kanske hellre lugn och ro?
Vill man bada och snorkla eller lockar upptäcktsfärder i?
Vill man omge sig med andra turister eller vill man komma bort från allt?

Krabi

Krabi är en provins med ca 150 härliga öar. De mest kända är kanske Koh Lanta arkipelagen som består av 52 öar varav Koh Lanta Yai är den största.

Koh Lanta Yai

Koh Lanta Yai är 22 km lång och 4 kilometer bred har en total area av 85 km².

huvudort på ön är Saladan Village, en genuin thailändsk fiskeby.
Saladen Village är belägen på öns norra spets och här finns små marknadsstånd, restauranger och barer.
Den långa kuststräckan är fylld med nationalparker, som exempelvis Mu Ko Lanta – ett utmärkt ställe för den som vill titta på fåglar, reptiler och däggdjur. I söder hittar du ett lugnare tempo med mindre anläggningar. I öster kan du hyra kajak och utforska den täta växtligheten. För den som vill uppleva ett riktigt obeboeligt land rekommenderas en båttur till närliggande Koh Rok Nok och Rok Nai med riktigt vildmark.

Koh Phi Phi (Phi Phi island)

Koh Phi Phi omges av otroligt fint vatten. Här kan man snorkla eller åka på dykturer eller bara ligga och sola på stranden eller
vid en pool. Filmen The Beach, spelades in på ön, vid vackra Maya Bay. Här finns också Sunflower Beach Bar, en intensiv plats som skapats av förstörda båtar som flutit upp på öns stränder efter tsunamin 2004. För att få en spektakulär utsikt över Koh Phi Phi bör du bege dig till den väl markerade ”Viewpoint” som nås via en stig med många trappsteg. Man kan också ta en båttur till någon mindre ö t.ex. Koh Phi Phi Le några kilometer söder om huvud ön Phi Phi Don.

Koh Phi Phi Le

På Koh Phi Phi Le kan man se Viking Cave där det bor sjözigenare som lever på fiske och på att plocka svalbon när det är säsong för det

Koh Tao

Koh Tao har varit en favorit bland backpackers i många år. Ön har trots den växande turistindustrin, lyckats behålla sin naturliga skönhet både på land och på havsbotten. Koh Tao är kanske bäst känd för dykning och snorkling i världsklass, detta är en ö som kombinerar en färggrann undervattensvärld med idylliska långa stränder och kustnära tillhåll. Koh Tao kan utforskas till fots, med motorcykel eller fyrhjuling.

Koh Nang Yuan

Koh Nang Yuan är belägen drygt 15 minuters båtväg från Koh Tao. Koh Nang Yuan är ett naturreservat som kostar 100 baht att besöka.

Koh Samui

På Thailands näst största ö, Koh Samui finns gott om lyxiga femstjärniga hotell och spa-anläggningar. Här finns också drömlika exotiska stränder, bl.a. den avskilda Taling Ngam som är kantad med palmträd. Den som vill ha lite mer fart väljer Chaweng Beach som är en plats för sol, bad och strandfester som varar till gryningen.

Koh Pha Ngan

På Haad Rin Beach på Koh Pha Ngan kan man gå på Full Moon Party på. Många stannar bara över natten men ön har mycket mer att bjuda på så ta lite tid och utforska de isolerade stränderna och de vackra vandringslederna på den norra delen av ön. Eller Haad Rin i söder med en underbar kust med höga berg i bakgrunden, läckert avlägset och långt bort från de välbesökta stränderna. Eller utgå från Thong Nai Pan och vandra till den perfekta Bottle Beach.
I Thong Sala, öns viktigaste stad, finns också en av landets bästa nattmarknader med färsk, grillad bläckfisk, kryddig papayasallad och annan thailändsk mat.

Phuket

Stränderna Patong och Kata på Phuket är kända för sina lättillgängliga vita stränder, men det finns mycket mer att se på ön. Mixa charmiga Phuket stad och dess gamla kinesiska arkitektur med de mer avlägset belägna kustområdena Ao Sane eller Siam Beach. Ta en dagsutflykt till den berömda James Bond-ön, Khao Phing Kan, men ha i åtanke att det kan bli rätt så folktätt här, i synnerhet under högsäsongen (oktober-februari). Om du önskar dig lite mer avskildhet kan du hyra en båt och ta dig till de mindre kända kustområdena Koh Rang Yai eller Koh Hae.

Koh Chang

Koh Chang är en lättillgänglig ö. En fem timmars bussresa från Bangkok, eller direkt från flygplatsen, och 45 minuter med färja tar dig till en ö med stora stränder, vattenfall och fantastiska gröna parker. Lonely Beach är öns mest kända partyställe som trots namnet är fullt med livliga barer. Här anordnar man också en egen version av Koh Pha Ngan´s Full Moon en gång i månaden. Den lilla staden kryllar av avslappnade ställen att hänga på under dagen och trevliga lokalbor som mer än gärna hjälper till och visar dig ön.

Koh Samet

Koh Samet är en av de tystare öarna inte långt från fastlandet. Två och en halv timme med buss och därefter en kort tur med färja och du är framme på Samet och öns fantastiska stränder. Hat Sai Kaow och Ao Phai är riktiga semesterparadis. Ön är en nationalpark sedan 1981 och du måste betala en avgift (ungefär 400 baht) för att få beträda ön.

Trang

Provinsen Trang består av ca 50 öar och många av dom är mycket fina turistmål.
Staden Trang är ingen turistort som Krabi är. Söder om Trang ligger den lilla flygplatsen
som är relativt ny men det går också bra att åka tåg och buss hit från exempel Bangkok.
Det som lockar det flesta turisterna till Trang är istället dom fantastisk fina öarna utanför Trangs kust.

Koh Mook (Koh Muk)

öns yta är ca 5,6 km²
Koh Mook är mest känd för sin smaragdgrotta (Emerald cave) eller Tham Morakot på Thailänska.
Ingången till grottan är ett litet hål i bergvägen, där man kan simma 80 meter in i berget.
Väl inne i grottan är man omgiven av lodräta och ståtliga klippväggar,
kristallklart vatten och en liten sandstrand kantad med palmer.
Man kan dock inte stanna alltför länge, då tidvattnet snabbt stiger.
Det rekomenderas därför att ha en guide med.
Missar man att simma tillbaka när det har stigit får man vänta tills nästa dag med att lämna platsen.
Smaragdgrottan var tidigare ett gömställe för ortens sjöpirater som gömde sina skatter där efter sina plundringar av
fartyg i området för över 100 år sen.
Man kan komma till Koh Mook med båt från Koh Lanta.

Thailand Reseguide