Svenska öar

Öland

Storlek: 1342 km²
Invånare Ca 24600
Restid: 45 minuter med bil från Kalmar.

Öland som är Sveriges näst största ö är en riktig sommarpärla och hundratusentals turister besöker ön varje år. Öland är bland de solsäkraste områdena i Sverige men det kan blåsa en hel del.
Ön passar bra för den som vill campa och Böda camping är en av de mest kända campingarna. Det finns även gott om stugor och vandrarhem, inte minst kring centralorten Borgholm.

Platser värda att besöka är det säregna och karga naturområdet Alvaret samt den klippiga ön blå jungrfun strax utanför Öland. Det finns också flera fornborgar och järnåldersgravfält på ön att besöka och fyrarna Långe Jan i söder och långe Erik i Norr.

Gotland

Storlek: 3184 km²
Invånare: ca 57000
Restid: Ca 3,5 h med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. Ca 2,5 h från Västervik. 30 – 60 minuter med flyg från Göteborg, Stockholm eller Malmö.
Gotland är en charmig ö med små charmiga pensionat. Längs den 80 mil långa kuststräckan kan man se raukar, fiskelägen och sandstränder. Längs vägarna finns gårdsbutiker, loppisar, kafeer, konstgallerier och hantverk. Den karga kalkstensberggrunden har gett upphov till en säregen artflora. Även fågellivet är rikt. Gotland hör till de mest solsäkra platserna i Sverige och ett populärt resmål är naturligtvis det muromgivna Visby. Även gotska sandön och fårö i Norr är värda att besöka, liksom Hoburgen i syd.

Sandön

Storlek: 0,27 km²
Invånare ca 120
Restid: 30 minuter – 2 timmar med båt från Stavsnäs eller Stockholm
Sandön ligger längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård och huvudorten här är Sandhamn. Det är lätt att ta sig ut i Stockholms skärgård och skärgårdsbåtarna går ofta från Stockholm. Du passerar ett pärlband av öar innan du kommer till Sandhamn som är en plats med liv och rörelse under sommaren och lugnare resten av året.
Ön är berömd för sina kappseglingar och välkända regattor. Här finns bara drygt 100-talet fast bofasta, ungefär 2000-3000 fritidsboende och omkring 100 000 besökare besöker Sandhamn varje år.

Styrsö

Storlek: 1,58 km²
Invånare: ca 1400
Restid: 13 minuter med båt från Saltholmen i södra Göteborg.

Styrsö är en ö i Göteborgs skärgård med avslappnande atmosfär. Från öns högsta punkt, Stora Rös, har du en storslagen utsikt över hela skärgården. Härifrån kan du vandra på naturstigarna till Brännholmsviken och Styrsö Skäret. Det finns flera badmöjligheter, alltifrån barnvänliga sandstränder till klippor och bryggor. På södra sidan av ön finns även fina fiskeplatser. Det är förbjudet att köra bil på ön, så de flesta använder mopeder eller golfbilar som transportmedel.

Brännö

Storlek: 8,7 km²
Invånare: ca 900
Restid: 15 minuter med båt från Saltholmen i södra Göteborg.

Brännö är en riktig pärla som bjuder på fantastisk natur och mysig stämning. Vid husviks brygga på södra delen av ön ordnas dans varje torsdag under sommarmånaderna, precis som Lasse Dahlqvist sjunger om i låten ”Det är dans på brännö brygga”. Väster om Brännö hittar man Galterö som man når via en liten bro. Här bor inga bofasta invånare så naturen är i princip orörd.

Nåttarö

Storlek: 5,7 km²
Invånare: 0
Restid: Ca 30 minuter med båt från Nynäshamn

Nåttarö är ett fantastiskt badparadis med härliga vita sandstränder. Mest besökt är Storsand men lite längre norrut finns den lite mer avskilda stranden Skarsand. Till Nåttarö tar man sig med Vaxholmsbåtarna och man kan övernatta i tält eller stugor. På Nåttarö finns även orörd urskog och klapperstensfält. Här finns också möjlighet till rofyllda promenader längs bilfria grusvägar och inne i skogen ligger Drottninggrottan dit drottning Maria Eleonora sögs ha flytt och övernattat. När man blir hungrig kan man besöka Nåttarö krog som serverar både enklare maträtter och fisk och kötträtter på ett stort trädäck.

Grinda

Storlek: 1,58 km²
Invånare: 6 – 8 personer
Restid: 60 minuter med båt från Stockholm

I östra kanten av Saxarfjärden ligger Grinda som är ett av skärgårdens mest populära utflyktsmål. Grinda har två båtbryggor. Norra och södra med en fin promenadväg mellan dessa. Runt ön finns massor av fina badställen med klippor eller sandstränder. För den friluftsintresserade kan man klättra i berg eller hyra kajaker.