Platser att besöka i Toscana

Om målet med din semester är vackra vyer, behagligt medelhavsklimat, pittoreska städer, historiska sevärdheter och utflykter genom ett prunkande landskap kan området Toscana i Italien vara något för dig.

Här hittar du italienska städer med smala gränder och gedigna italienska restauranger och det är lätt att leta sig bortom turiststråken.

Om du vill cykla, vandra eller bila fram genom ett böljande landskap har du också hittat rätt.

Du behöver inte detaljplanera din semester utan du kan välja ut ett antal stopp under resan och leta dig fram genom landskapet och vara öppen för impulsiva avstickare.

Några saker att inte missa är t.ex. den blomstrande staden Florens som ibland kallas för Toscanas hjärta. Här finns mycket konst, historia, kultur och arkitektur. Här kan du besöka katedralen Santa Maria del Fiore med den berömda kupolen och det vackra klocktornet Giottos Campanile, med en oslagbar utsikt.

Vill du ha en lugnare miljö är San Miniato på vägen mellan Pisa och Florens ett lämpligt stopp. Här finns spår av både pilgrimer, handelsmän och korsriddare så även denna staden passar den historiskt intresserade.

Den matintresserade bör också göra ett stopp i ”lökstaden” Certaldo som ligger 6 mil från Florens. Certaldo är även känd för sin produktion av kristallglas och ligger cirka 60 kilometer från Florens. Även här finns naturligtvis också mysiga medeltida gränder och torg.

Är vin istället ditt främsta intresse vill du inte missa byn Montalcino med det lokala vinet Brunello di Montalcino. Ett utsökt vin med en historia som går tillbaka till 1300-talet. Varje sommar i juli hålls här en vin- och jazzfestival. Även om man inte gillar vin så är byn Montalcino med sin medeltida atmosfär väl värt ett besök.

5 mil från Certaldo ligger det historiska San Gimignano, där rika familjer på 1300-talet byggde ett torn för att visa sin makt. Som mest fanns där 72 torn, det ena högre än det andra. I dag finns 13 av tornen kvar och de ger verkligen platsen en unik siluett.

När vi ändå är inne på torn kan man även åka förbi Monteriggioni som är en del av området Val d’Orcia och som omges med en fortifierad mur med hela14 imponerande torn. Från muren kan man beskåda det vackra landskapet med böljande gröna kullar. Här har t.ex. de kända filmerna ”Gladiatorn” och ”Den engelska patienten” spelats in. Något att prata om när du intar en klassisk italiensk middag en sen kväll på någon av alla restauranger.

Man kanske inte vill missa Pisa med sitt kända lutande torn och här finns också ett anrikt universitet.

Även Siena är naturligtvis värt ett besök. Siennas centrum finns med på Unescos världsarvslista. Här finns katedralen Santa Maria Assunta utsmyckad av konstnärer såsom Donatello, Michelangelo, Ghirlandajos och Pinturicchio. På torget mitt i staden genomförs vartannat år den berömda hästkapplöpningen Palio.

I staden Lucca nära kusten finns allt från renässans-arkitektur till medeltida byggnader. Bl.a. den välbehållna stadsmuren imponerar.

Varför inte avsluta din Toscanaresa i hamnstaden Livorno. Det är en mångkulturell och färgstark stad där man kan vandra omkring längs de många kanaler som finns längs gatorna.

Utrusta dig med en gedigen reseguide till toscana så missar du inget på din toscanaresa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − elva =