Mauritius

Mauritius – Reseguide till Indiska Oceaniens paradisö

Mauritius – en tropisk lekplats mitt i Indiska Oceanien och en semesterdestination som växer sig mer attraktiv för varje år som går. Detta tropiska paradis är omringat av korallrev, vita sandstränder och kristallklart vatten. Hela ön är som gjord för en lyxig solsemester, och ön är kantad av hotell anpassade för alla resenärer och plånböcker.

De här soliga kusterna har varit en favorit hos familjer under en lång tid, och det finns otaliga paketresor och resor anpassade just för familjer här till Mauritius. Och det är inte så konstigt med dess otroliga läge: varma långgrunda vatten som är perfekta att bada i; eller andra vattenaktiviteter som snorkling, vattenskidor och vindsurfande; flera av de hotell som finns på ön erbjuder en mängd av aktiviteter, både upp på land och i vattnet.

Men det är inte bara familjer som lockas hit till denna paradisö, ön har nämligen en romantisk sida också. Mauritius lite mer privata stränder och lägen är en stor favorit hos dem ute på sin smekmånad eller bara en romantisk getaway. Med Mauritius fantastiska gästvänlighet och service så är det inget som är anses som besvärligt och det är lätt att ordna middagar på stranden i solnedgången, eller en skön massage tillsammans. Mauritius är helt enkelt den perfekta platsen för par, familjer och alla andra former av turister!

Resa till Mauritius

Att ta sig till Mauritius är inte särskilt svårt även ifall det är långt bort. Nu när denna paradisö har blivit så het på kartan så finns det flera företag som erbjuder resor och paketresor till Mauritius, och många resor är lätta att anpassa efter sina egna behov ihop med resebyrån för att få just din drömresa. På företag som till exempel Navigare Moments finns det många paketresor till Mauritius och erbjuder även en utmärkt reseguide om landet. Att komma hit gör du lätt med flyg.

De populäraste resmålen till Mauritius är Grand Baie, Flic en Flac och Belle Mare. Men av alla dessa tre så är det definitivt Belle Mare som har den allra vackraste stranden, medan Grand Baie passar mer den resenären som vill komma befolkningen närmre då denna badort är rikt på lokalt liv. Det som är så speciellt med Mauritius är att det tillhör Afrika, men känns mer asiatiskt. Detta för att det finns mycket fantastisk asiatisk mat här, särskilt indisk, och det går även att hitta flera hindutempel här. Och vi förstår om det är lockande att bara ligga och slappa på hotellet hela vistelsen, men det riktiga Mauritius finns ute i städerna som Port Louis och Mahébourg, eller ute på landet som naturreservatet Vallee de Ferney.

När ni väl är på ön så kan det vara klokt att hyra en bil för att lättast kunna ta sig fram. Men kom ihåg att det är vänstertrafik på Mauritius!

Bästa tiden att åka

Den bästa tiden att resa till Mauritius är från maj till december då vädret är som mildast, torrt och soligt. Det är nästan givet att en resa hit betyder solsemester och då är det ju bäst att åka hit när det nästan är garanterat sol, men ingen av er behöver ju lida och koka i värmen! Så under den här tiden på året kan ni förvänta er några av Afrikas bästa stränder, färska skaldjursmiddagar, och långa dagar fyllda med sol.

Ön har ett tropiskt klimat under hela året, och är även varmt året runt. Det är under maj och oktober som det är vinterperiod på Mauritius, men det är alltså då som det är allra bäst att åka hit. Under deras vinter så ligger temperaturen på mellan 15 till 27 grader. Under deras sommarperiod, från november till april, är dagarna riktigt varma med hög luftfuktighet. Temperaturen under de här månaderna hamnar på mellan 25 till 33 grader.

Den tiden på året som vi dock inte rekommenderar att man åker hit är under deras regnperiod, då det även kan förväntas cykloner. Detta är från januari till mars, men man bör även undvika östkusten under juli och augusti då vinden är riktigt stark här då.

Om Mauritius

Ön Mauritius var helt okänd för västvärlden fram till medeltiden; under medeltiden började dock européerna komma hit och ön har invaderats av Portugal, Nederländerna och Frankrike, innan Storbritannien tog över år 1810. Kolonialismen gjorde så att ekonomin ökade hastigt och slavar köptes från andra delar av Afrika, Asien, Madagaskar samt Indien för att arbeta. Nästan hela ön är täckt av fält med sockerrör, och det är med den här produktionen som ön har växt sig större med åren. Huvudstaden Port Louis växte sig under åren till en sofistikerad hamnstad, och med åren lyckades Mauritius bli fritt från Storbritannien och blev sitt eget land år 1968. Sockerproduktionen är fortfarande en viktig del för Mauritius ekonomi, och med hjälp av denna har Mauritius faktiskt en av de bästa och stabilaste ekonomierna i hela Afrika.

Trots att britterna invaderade Mauritius så är det ändå franskan som dominerar här. Dock så används engelska fortfarande inom juridik, företagsamhet och staten. Men själva befolkningen på ön är mångspråkig, och de flesta talar franska och engelska lika bra. Bland befolkningen på ca 1,3 miljoner talas det även Kreol och anses vara landets huvudspråk.

Förutom en stor blandning av språk så finns här även en stor blandning av etniciteter: de flesta som bor på Mauritius härstammar antingen från andra delar av Afrika, Frankrike, Kina eller Indien. Även religion varierar, men den dominerande religionen är hindu. Allt som allt så kan vi ju konstatera att alla är välkomna till denna fantastiska ö, och gästvänligheten och servicen är helt fantastisk här!

Snabbfakta om Mauritius

  • Allmänna fakta: Mauritius har varit en frank koloni, sedan brittisk fram tills de blev självständiga år 1968. Många av ortsnamnen är fortfarande på franska.
  • Huvudstad: Port Louis.
  • Bästa tiden att resa: Under deras vintermånader, maj till december. Högsäsong är över jul och nyår.
  • Valuta: Mauritiska rupier.
  • Tidsskillnad: Tre timmar före Sverige.
  • Statsskick: Parlamentarisk republik.
  • Klimat: Tropiskt klimat med en temperatur på ungefär 25 till 30 grader året om. Regnperiod under januari till april.
  • Landsnummer: +230.
  • Folkmängd: ca 1,3 miljoner.

Läs mer på Wikipedia

Mauritius är ett fantastiskt paradis, en drömdestination som välkomnar alla! Med flera möjligheter att ta sig dit, samt flera företag, som Navigare Moments, som erbjuder paketresor till denna paradisö, så är det bara själva bokningen av resan, och en underbar semester till Mauritius, som väntar!

Bildkällor: Wikipedia Commons, Pixabay, Flickr, Navigare