Mauritius öar

Republiken Mauritius, är en östat i Indiska oceanen, 160 mil öster om Madagaskar. Staten omfattar ön Mauritius samt öarna Agalega, Cargados Carajos och Rodrigues.
Klimatet är subtropiskt eller tropiskt. På sommaren (november till april ) ligger temperaturen på mellan 25 och 33°och på vintern (maj till oktober) på mellan 15 och 27°.

Mauritius

På mauritius finns möjlighet till en rad vattenbaserade aktiviteter, t.ex. snorkling, surfing, dykning, vattenskidor, kitesurfning etc. Katamaransegling finns på både väst- och östkusten, dag- och nattseglingar.

Alla stränder är allmänna, även om de ligger i direkt anslutning till hotellen så är de inte privata.
Bel Ombre – lugn strand på sydkusten. Cirka 5 kilometer lång. Sydkusten är definitivt den minst exploaterade kusten på ön.
Le Morn, är en halvö eller udde på öns sydvästliga spets. Även här är det en lång vacker strand med många fina hotell i direkt anslutning.
Fortsätter du norrut på västkusten kommer du till Flick en Flack, en charmig badort med allt från enkla billiga hotell till dyrare lyxhotell. Det är riktig badorts- känsla med små strandbutiker, små krogar och lite blandat gatuliv. Detta är lokalbefolknings favoritstrand. På helgerna är det mycket folk som dukar upp sin picknick i skuggan vid stranden.
Vidare norrut kommer du till Grand Baie – en liten stad på nordkusten. Denna kust är den mest exploaterade med många hotell och rikt nattliv.
På östkusten hittar du också lyxiga hotell och paradisstränder. Det finns två små byar längst denna kust Belle Mare och Trou d’Eau Douce och den populära utflyktsön Ile aux Cerfs, med öde stränder. På denna kust hitter du enligt många de vackraste stränderna på Mauritius.

Rodrigues

Rodrigues är en del av republiken Mauritius, en östat i Indiska oceanen.
Staten mauritius omfattar ön Mauritius samt öarna Agalega, Cargados Carajos och Rodrigues.
Klimatet är subtropiskt eller tropiskt. På sommaren (november till april ) ligger temperaturen på mellan 25 och 33°och på vintern (maj till oktober) på mellan 15 och 27°.

Rodrigues ligger mitt i indiska oceanen och kan beskrivas som ett karibien i miniatyr.
På rodrigues är tempot lugnt och de drygt 40 000 invånarna vänliga och välkomnande.

Lokalbefolkningen lever av fiske, jordbruk, hantverk och i viss mån turism, men ön är inte alls exploaterad.

En lummig bergsrygg går tvärs över ön. Här växer bananträd, kokospalmer, citrusträd, mango och avokado.
Den högsta toppen är mt Limon som änter 398 m över havet.

Från bergsryggen löper gröna dalar med terassodlingar ned till jordbruks och betesmark nere vid kusten.
Ön omges av ett rev som är ett eldorado för dykare.
Det enklaste sättet att se Rodrigues är med hyrbil. Glöm bara inte att det är vänstertrafik.
Det finns gott om enkla restauranger och butiker längs vägarna och det är billigt. En huvudrätt kostar ofta runt motsvarande 40 SEK.

Lokalbefolkningen kallas kreoler och härstammar från de slavar från madagaskar som invånarna tog till ön och europeiska bosättare.

Alla skyltar är på engelska men lokalbefolkningens engeskakunskaper är något begränsade då ön officiella språk är kreolska och franska.

Det finns många vackra stränder på huvudön, t.ex. en mängd undangömda vikar mellan Graviers och Saint Francois på östkusten.
Men hit leder inga bilvägar utan man får ta sig fram längs stigar den sista biten.
En pärla är Anse Bouteille som skyddas av två lavauddar som möts ute i vattnet och skapar en liten lagun med turkost vatten och gyllene sand.

Cotton bay är en större strand som man kan ta bilen till och här ligger också cotton bay hotel.

På sydöstkusten, vid byn Mourouk ligger en annan spektakulär strand. Här är det flera kilometer ut till revet och det grunda vattnet och de stadiga vindarna
är idealiska för kitesurfing.

Även på de omgivande reven, t.ex. Ile aux Cocos, är stränderna paradisiska och man behöver inte trängas.

Ön är döpt efter portugisen Diego Rodriguez, som upptäckte den år 1528. Ön översvämmades då av jättesköldpaddor.
Dessa utrotades senare, bl.a. för att sjömän stannade och bunkrade upp med sköldpaddorna som proviant.
2006 återplanterades jättesköldpaddorna från Seychellerna och nu finns det 2600 stycken i en stor park uppkallad efter Francois Leguat som gjorde en
detaljerad beskrivning av ön på 1600-talet.
I anslutning till parken finns också intakta kalkstensgrottor.

Ett annat besöksmål är marknaden i huvudorten Port Mathurin där det är full komers varje lördagförmiddag.

Valutan på Mauritius är MUR och 1 MUR motsvarar ca 0.25SEK

På Mauritius i stort finns möjlighet till en rad vattenbaserade aktiviteter, t.ex. snorkling, surfing, dykning, vattenskidor, kitesurfning etc. Katamaransegling finns på både väst- och östkusten, dag- och nattseglingar.