Maldiverna

Maldiverna – Reseguide till paradiset

Omringat av djupt azurblått vatten, färgsprakande korallrev och pudervita stränder – Maldiverna är ett riktigt paradis att besöka! Den här ögruppen som utgör landet Maldiverna, är den ultimata destinationen att göra sin solsemester på och att slappna av med en svalkande drink i handen medan du ligger i en hängmatta, eller för de som gillar att göra lite aktiviteter på sin semester så är det här ett paradis när det kommer till vattensporter så som snorkling och scuba diving.

Maldiverna är även hem för 10 till 12 arter av valar och delfiner, så det är stor chans att du både får syn på delfiner och valar under din semester! Att simma med delfiner är ju något som många av oss drömmer om, och denna ö kan göra denna dröm till verklighet. Förutom att vara hem för några av våra mest älskade djur så har Maldiverna också några av världens främsta hotell och resorter som har fantastisk mat, logi och avslappnade spaavdelningar.

Resa till Maldiverna

Ögruppen Maldiverna har verkligen blivit ett hett resmål, och ett resmål som är synonymt med lyx och flärd. Att komma dit på semester är nog en dröm för många – men hur tar man sig dit då? Restiden mellan Sverige och Maldiverna är ca 14 timmar så det är en ganska lång bit för att ta sig till paradiset – men helt klart värt det! Det finns många företag som erbjuder resor och paketresor till Maldiverna, bland annat Navigare Moments, som även har en utmärkt reseguide om landet.

När ni väl är framme på Maldiverna så ska man ta sig från flygplatsen till hotellet också, och det kanske inte är så lätt då Maldiverna består av öar och det finns inga broar som går längs alla dessa. En del hotellöar har transport inkluderat i priset och det kan vara bra att kolla om det är inkluderat eller inte innan ni åker, kolla bland annat upp ifall det är med i er paketresa hit. Men i de flesta fallen så åker man med sjöflygplan eller speedboat, samt lokala färjor som går från huvudstaden Malé. Dessa båtar är lättåtkomliga då många speedboats avgår precis utanför ankomsthallen.

Från flygplatsen går det även att ta taxibåtar till Malé, eller en buss eller taxi till den lokala halvön Hulhumale som är den som ligger närmst flygplatsen. Men oftast så är det företaget du bokat din resa till Maldiverna genom som fixar transport till dig, så det är inget du förhoppningsvis behöver tänka på!

Bästa tiden att åka

När det är som bäst att besöka Maldiverna är egentligen lite upp till en själv. Den bästa tiden att åka hit är mellan december och mars ifall man är ute efter sol och bad. Men eftersom det är varmt året runt här så går det bra att åka när som helst egentligen, trots att det är större risk för regn och moln resterande månader under året.

Klimatet på Maldiverna delas upp i två perioder, vilka är Nordostmonsunen och Sydvästmonsunen. Detta innebär att det är väldigt vanligt med regn från maj till september, och under oktober brukar det bli lite bättre väder för den som vill räkna med sol på sin resa till Maldiverna.

Högsäsongen är mellan december och mars, och det är då som man som sagt kan räkna med flest soltimmar. Medeltemperaturen både på land och i vattnet är behaglig året runt, och på land ligger temperaturen på omkring 29-31 grader året runt, och havstemperaturen mellan 27-28 grader ungefär.

Om Maldiverna

Maldiverna, eller som det också heter, Republiken Maldiverna, är en ögrupp som ligger i Indiska Oceanen. Maldiverna är Asiens minsta land, både rent geografiskt och i befolkning. Det är faktiskt också jordens lägsta land, alltså, över vattenytan. Mer än 80 procent av landets mark består av korallöar som reser sig endast en meter över vattnet! Denna otroliga korall funkar som en naturlig barriär och skyddar landet från havet, och bildar vackra laguner.

Folket som bor här är en stor blandning av kulturer som reflekterar det folk som först bosatte sig på öarna, både via religion och språk. De allra första som kom till Maldiverna var antingen människor från södra Indien eller Sri Lanka eftersom dessa länder inte ligger särskilt långt ifrån denna ögrupp.

Kulturen som finns på Maldiverna har påverkats mycket av den kultur som även finns på Sri Lanka och Indien, och även det är antagligen för att länderna ligger så pass nära. Det officiella och vanligaste språket är dhivehi, som är ett Indo-Europeiskt språk; ett språk som har vissa likheter med språket ”elu” som är ett gammalt Singalesiskt språk.

När det kommer till religion så har Buddhismen en lång historia på Maldiverna, men sunni-islam praktiseras på öarna sedan 1100-talet.

Bra att veta innan du reser till Maldiverna

När det kommer till att vistas i landet så får svenskar ett visum för 30 dagar vid ankomst till Maldiverna, du behöver alltså inte ansöka om detta innan du åker hit. Det går att förlänga vistelsen väl på plats. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst.

Det krävs inga vaccinationer för att resa till Maldiverna, men det bästa är att kontakta en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Maldiverna. Läs även mer på Sweden Abroad.

Snabbfakta om Maldiverna

  • Språk: Divehi
  • Religion: Sunni-Islam
  • Huvudstad: Malé
  • Valuta: Maldiviska rufiyaa samt amerikanska dollar och euro
  • Invånare: ca 390 000
  • Öar: 1192 stycken
  • Tidsskillnad: Maldiverna ligger fyra timmar före svensk tid på vintern, och tre timmar på sommaren.
  • Vatten: Drick gärna endast vatten på flaska och inte deras kranvatten.
  •  

Läs mer på Wikipedia

Allt som allt så är Maldiverna ett fantastiskt resmål med många öar att välja mellan, vissa av öarna är till och med privata (eller ja, privata för hotellet så att säga)! Sen ett par år tillbaka är det inte längre lika dyrt att åka hit längre heller, då befolkningen nu får lov att starta sina egna hotell- och turismverksamheter, så det går att åka hit på en budget också. Men vilken budget du väl åker hit med, till exempel en lyxigare variant som de paketresor som Navigare erbjuder till Maldiverna, så kommer din resa hit garanterat att bli suverän och av första klass!

Bildkällor: GoodFreePhotos, Pixabay, Wikipedia Commons