Karibiens öar

Aruba

Karibiska pärlan Aruba är ett klassiskt strandparadis med allt som behövs för en avkopplande semester. Stränderna är långa med mjuk lagom ljumen korallsand. Turkost vatten och ljusrosa solnedgångar.
Aruba är en mycket ren ö och i motsats till många andra semesteröar kan du dricka kranvatten här och det finns hotell med mycket hög standard. Välj mellan att bo i området Low Rise som är den gamla delen av ön där det inte finns några höghus, eller i High Rise-området där de nyaste hotellen ligger. Om du vill ha aktivitet kan du lära dig att surfa, antingen windsurfing och kitesurfing. Eller bara ta det lugnt, ta en yogaklass och sedan ligga på stranden.

Bahamas

Namnet Bahamas kommer från de spanska orden ”baja mar” som betyder grunt vatten. Önationens grunda vatten, behagliga klimat och slående skönhet lockar varje år cirka tre miljoner turister, som tillsammans skrapar ihop till nästan 50 procent av Bahamas bruttonationalprodukt.

Landet består av cirka 700 korallöar, varav 30 är bebodda, utspridda i ett brett band som sträcker sig mellan Florida och Haiti. Det är en av Västindiens starkaste ekonomier och avsaknaden av direkta skatter och statens liberala valutapolitik har gjort det till regionens ledande skatteparadis.

Brittiska Jungfruöarna

Då Christofer Columbus för första gången skådade de vackra Jungfruöarna minde de många öarna honom om St Ursula, ett brittiskt helgon som fick lida martyrdöden tillsammans med elva tusen av hennes närmaste tjänsteflickor. Likheten var så pass slående att han döpte ögruppen efter de saliga jungfrurna. Ursula pryder numera de Brittiska Jungfruöarnas flagga där hon ses hålla en lampa och omringas av elva andra lyktor, som representerar de stackars tjänsteflickorna.

Ögruppen består av över 50 tropiska öar öster om Puerto Rico, de flesta obebodda. Den största ön heter Tortola där cirka 18 000 av de 22 000 invånarna bor. Öarna är av vulkaniskt ursprung, med undantag för ön Anegada som består av kalksten och korall, och var ursprungligen täckta av tropisk regnskog. Idag är de rätt så skogsfattiga men kompenserar med vita stränder och turkosa vatten.

Amerikanska jungfruöarna

Amerikanska Jungfruöarna består av tre större öar, nämligen Saint Thomas, Saint John och Saint Croix, samt den mindre ön Water Island. Huvudstaden är Charlotte Amalie.

Amerikanska Jungfruöarna, är ett autonomt amerikanskt territorium. Då det officiellt räknas som en del av USA gäller samma visumregler som för resor till USA:s fastland. Det betyder att det i regel krävs ett visum för att kunna resa till öarna men det finns specialregler (”visa waiver”) för vissa nationer, däribland Sverige, som innebär att det går att resa utan visum förutsatt att man ansöker om ett särskilt inresetillstånd (ESTA) senast 72 timmar före avresan och får det beviljat före avresan.

Dominikanska republiken

”En vacker paradisö med höga lummiga berg och stora floddalar”, så beskrev Christofer Columbus Dominikanska republiken under sitt första besök i den nya världen 1492. Beskrivningen stämmer rätt bra än idag. Här stoltserar den högsta toppen i hela Västindien, Duarte som sträcker sig över 3 000 meter över havet, och mellan bergskedjorna breder bördiga dalgångar och stora slätter ut sig.

Republiken upptar två tredjedelar av Västindiens näst största ö Hispaniola, största ön är Kuba, och några mindre närliggande öar. Till öarna kommer årligen av över fyra miljoner människor.

Martinique

Det mest spektakulära som har hänt på Martinique var ett vulkanutbrott 1902. Då totalförstördes öns dåvarande huvudstad Saint-Pierre och samtliga av stadens 30 000 invånare omkom. Alla? Inte riktigt. Ironiskt nog överlevde en dödsdömd man vid namn Louis-Auguste Cyparis som satt fängslad bakom brandsäkra fängelseväggar. Fyra dagar efter utbrottet hittades han av en räddningsgrupp som hörde hans rop på hjälp. Han blev benådad och något av en kändis efter sin sensationella överlevnad, så pass att han började resa runt med en cirkus vid namn Barnum & Bailey. Cellen han satt inlåst i finns kvar än idag.

Nuvarande huvudstaden heter Fort-de-France, dit du först anländer som besökare. Det är det mest livade stället på ön med traditionella västindiska marknader, butiker och restauranger som får dig att känna dig som att du är i Paris. Så pass faktiskt att Martinique ofta beskrivs som Paris mest västliga förort. Ön har varit i fransk ägo sedan 1635, är med i EU och har euro som valuta. Tittar du noga på en eurosedel ser du ön avbildad bredvid valören.

Innan européerna kom till Martinique kallade karibier ön för Madinina, blommornas ö. Här växer många vackra och ovanliga blommor, liksom ananas, avokado och bananträd. Antuhurium är den mest uppmärksammade plantan på ön och Martiniques nationalblomma.

Här hittar du också svarta sandstränder på den nordvästra kusten, vita stränderna på Les Salines och det nästan 1 400 meter höga berget Mount Pelée, som var syndabocken bakom spektaklet 1902.

Saint-Barthélemy

Saint-Barthélemy, eller St Barts, är ett ö-känt kändistillhåll. Ön attraherar rika, vackra och berömda människor från hela världen som lockas av den exklusiva och hedonistiska atmosfären. Trots sin ringa storlek, cirka 25 kvadratkilometer, huserar ön 14 stränder, alla välsignade med sand likt bakpulver. De är sällan överbelagda, även under högsäsong, och tjejer som solar topless är en vanlig syn. Att solbada helt näck är bara förbjudet på pappret.

Dominica

Dominica – icke att förväxla med Dominikanska Republiken – upptäcktes av Columbus på en söndag, som på latin översätts dominica, och landet döptes därefter. Dominica täcks till två tredjedelar av tropisk regnskog, har tio aktiva vulkaner och världens näst största varma källa. Ekonomin har länge varit beroende av bananer men gröna kullar, vita stränder och heta källor har gjort att turismen nu drar sitt strå till stacken. Hit åker du främst för natur, äventyr och aktivitet, snarare än sol och bad.

Antillerna

Antillerna är en grupp av öar i Karibiska havet, som i sin tur delas in i Stora Antillerna och Små Antillerna