Gratis tågluffarkort till ungdomar i Europa

2016 lades ett förslag i EU-parlamentet fram om att alla 18-åringar i Europeiska unionen skulle få ett gratis tågluffarkort inom EU. Syftet skulle vara att låta alla Europeiska ungdomar, oavsett bakgrund och ekonomi, få möjligheten att se nya platser och upptäcka Europa.

Nu står det klart att programmet ska testas med ett pilotprojekt 2018 där 20 000 europeiska tonåringar ska få möjligheten att tågluffa gratis. Förhoppningen är att programmet ska bli permanent år 2020.
Vilka ungdomar i Europa som kommer få möjlighet till de första 20 000 korten är inte bestämt än.

Ett antal faktorer måste bestämmas av vederbörliga europeiska institutioner. I detta tidiga skede går det inte att delge närmare uppgifter på hur det färdiga gratisprogrammet för Interrail kommer att se ut.

Den som har ett interrailkort har möjligheten att resa obegränsat med tåg under en treveckorsperiod genom 30 EU-länder. Kortet är giltigt i två år.

I nuläget kostar ett sådant kort cirka 5 500 kronor. Det billigaste interrailkortet, som tillåter fem resdagar inom 15 dagar, kostar cirka 2 284 kronor för ungdomar och 2 879 för vuxna och 2 614 för seniorer. Barn under 12 år reser gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − tre =