Franska polynesien

Franska polynesien består av 118 öar och atoller utspridda över ett område med mer än 2 000 kilometers omkrets i södra Stilla havet, med en total landareal av ca 4 000 kvadratkilometer.

Franska Polynesien är indelat i fem ögrupper: Sällskapsöarna som består av Îles du Vent och Îles Sous-le-vent, Tuamotuöarna, Gambieröarna, Marquesasöarna och Australöarna. Av dess 118 öar och atoller är 67 bebodda. Den mest kända ön, Tahiti, är belägen inom Sällskapsöarna. Tahiti med huvudstaden Papeete är den folkrikaste ön.

Tahiti
Tahiti har mycket att erbjuda. Ett besök i huvudstaden Papeete är given. Här finns marknaden ”Mapuru a Paraïta” som är stadens huvudattraktion och öppen varje dag från kl 06 till kl 18. Här hittar du lokala produkter och konsthantverk, till exempel monoïolja parfymerad med tahitigardenia, pärlemorsmycken och tropiska frukter.
Förutom huvudstaden Papeete finns Pointe Vénus, Venusudden, på norra Tahiti som har fått sitt namn av kapten Cook som seglade hit för att kunna observera Venuspassagen (när Venus passerar framför solen) år 1769. Den fina stranden med sin fyr och sin svarta sand är ett måste för alla som besöker Tahiti.

Bora Bora
Bora Bora är ett fantastiskt öparadis beläget i Franska Polynesien, nordväst om Tahiti, och är ett mycket populärt resmål för smekmånader. Här bor du på lyxhotell, kanske ett som ligger på pålar i havet. Du kan bo på huvudön eller mindre öar som ligger i den turkosa lagunen. Snorkling och dykning här är fantastisk och det är inte ovanligt att du kan hoppa i vattnet direkt från den bungalow du bor i. Om du blir trött på att sola och bada kan du utforska skärgården med båt, ta ridtur på stranden, gå på en guidad rundtur i Mount Pahia och Mount Otemanu, segla eller lära dig mer om historia och om öns roll under andra världskriget.

Maupiti
Maupiti ligger lite avsides och är bara 11 kilometer lång. Det isolerade läget och den genuina atmosfären tjusar besökarna från första ögonblicket. Njut av det storslagna landskapet, de vita sandstränderna och de vackra, grönskande klipporna.

Gambieröarna
Gambieröarna ligger 160 mil sydöst om Tahiti. Det är Polynesiens katolska centrum med flera stora kyrkor och kloster från 1800-talet, till exempel Saint-Michel-kyrkan på Rikitea med ett altare dekorerat med regnbågsskimrande pärlemor.

Marquesasöarna
De här öarna är ett paradis för dykare med en relativt orörd undervattensvärd. Här finns till exempel gråhajar, hammarhajar, tigerhajar, delfiner, djävulsrockor och enorma fiskstim.

Nuku Hiva
Nuku Hiva, den näst största ön i ögruppen Marquesas, med en 33 mil lång kustlinje, har mycket att bjuda på. Här finns storslagna landskap, hisnande vattenfall (bland annat Hakaui, som är världens tredje högsta vattenfall), raviner, naturliga bassänger, vackra dalar och oräkneliga arkeologiska lämningar.
Upptäck ön med båt, jeep, till fots eller till häst.