Filippinska öar

Filippinerna i Asien är ett land fullt av stränder, korallrev och öar. Med över 7000 öar finns det mycket att välja på.
Här är några av de mest populära semesteröarna på Filippinerna.

El Nido
På El Nido finns det fina stränder och en skärgård som är så himla vacker med klippor som skjuter rakt upp ur vattnet. Där kan man åka runt bland öarna och snorkla eller ta det lugnt.
El Nido är en av världens vackraste stranddestinationer och en underbar plats för snorkling, dykning, klippklättring strandhäng eller kajakturer.

Utbudet av restauranger och hotell har ökat och området har ett antal fina sevärdheter och utflykter som du bör passa på att uppleva om du reser dit.

Mest känd är Puerto Princesa Subterranean River National Park med den underjordiska floden.

Malcapuya Island
Om du letar efter en avlägsen och outvecklad ö kan Malcapuya Island vara något för dig.

Malcapuya Island är glest befolkad och erbjuder besökarna en oslagbar tropisk upplevelse.
Malcapuya Island ligger nära Banana Island och Bulog Dos.

Dessa öar är alla lätta att nå från Coron och besöks ofta tillsammans.

Coron island
På Coron island hittar du Kayangan Lake där du kan snorkla i sötvatten.
Det är endast tillåtet att besöka sjön fram till kl 17, därefter tillhör den öns vilda djur som kommer hit och dricker.
På Coron Island hittar du också Twin Lagoon, två laguner som ligger precis bredvid varandra och där man vid lågvatten kan simma mellan de båda lagunerna genom en öppning i klipporna. Vid högvatten används istället en stege för att klättra över till andra sidan.

Lusong wreck är ett 35 meter långt japanskt krigsfartyg som sjönk under Andra världskriget och numera är täckt av koraller och här kan man snorkla och utforska vattenmiljön.

Lusong Coral Garden är en korallträdgården som består av de mest fantastiska formationer och färger.

Camiguin Island
Camiguin Island är en liten öprovins i norra Mindanao regionen i närheten av Bohol, endast en kort båtresa bort. Camiguin Island är en vulkanö med sju vulkaner. Det vilar något stillsamt men mystiskt över ön. Befolkningen är vänlig och lever sida vid sida med naturen. Bland sevärdheterna finns vattenfall, varma källor, vulkaner och White Island, en paradislik sandbar som ändrar storlek efter tidvattnet. Här kan man också snorkla eller dyka. Camiguin betraktas som mycket säkert att besöka och är en av de säkrare platserna i Filippinerna.

Camiguin nås med båt. Om man befinner sig på Bohol kan man ta en färja från Jagna. Andra alternativ är med färja från Cebu eller Cagyan de Oro, som har flera dagliga avgångar. Det finns också en flygplats utanför Mambajas, Cebu Pacific har några avgångar per vecka, till och från Cebu.

Virgin Island (Pungtud island)
Pungtud island eller mer allmänt känd för turister som Virgin Island är en c-formad ö som ligger mitt i ett relativt grunt område mellan Balicasag och Panglao Islands. Det är alltid en publikfavorit på grund av sin C-formade nakna sandregle.

Här finns inte så mycket att göra förutom att solbada och ta det lugnt. Man kan sitta eller ligga i sanden med kroppen halvdoppad i det grunda vattnet. Det finns inte mycket utrymme att simma runt heller eftersom ön är omgiven av sjögräs. Det går att snorkla eftersom det finns fiskar som gömmer sig i sjögräset.

Crystal Cove Island
De främsta attraktionerna på ön är dess 2 vikar och vita sandstränder, som erbjuder fantastiska möjligheter till bad och snorkling i det klarblå vattnet precis utanför stranden. Den obebodda ön ligger i Sibuyanhavet, cirka 20 minuters båtresa från nordöstra Boracay, och den är också inom bekvämt räckhåll från Caticlan.

Snake Island (Vigan Island)
Snake Island, även officiellt känd som Vigan Island, är en berömd strandplats i El Nido. Öns namn ändrades inofficiellt av invånarna till vad det nu är på grund av sin ovanliga ormliknande form.

Precis som alla andra öar i El Nido är Snake Island en fantastisk plats för att bada eller sola sig i det kristallklara turkosa vattnet. Det är den enda ön som ger dig upplevelsen och känslan av att gå mitt i havet. Se det marina livet med små fiskar, havssköldpaddor, koraller och sjöstjärnor via snorkling längs strandlinjen. Snake Island är också ett paradis fyllt med massor av mangrove där apor ofta ses men som dock bör undvikas. Det rymmer också ett litet skjul på toppen av en kulle som har en fantastisk fågelperspektiv över den ormliknande sandstigen och en panoramautsikt över Bacuit Bay och närliggande El Nido-öar.

Pescador Island
Namnet på ön kommer från det spanska ordet ”pescador” som översätts till ”fiskare”. Det var främst inspirerat av hur fiskare fångar ett enormt antal fiskar runt området under den spanska koloniala tiden.
Ön mäter bara 50 meter i diameter men är 300 meter djup. Till skillnad från andra öar i Cebu har Pescador Island ingen vit sandstrand, men den har korallklippor som nästan täcker hela platsen.

Pescador Island fungerar också som en marin park där vattnet är rikligt med vattenlevande djur. Ön har många dykplatser med olika vattennivåer, allt från grunda och djupa nivåer. På den nordöstra sidan av ön finns stora vassa stenar och bitar av koraller från evigheter sedan.

Dykning och snorkling på Pescador Island bjuder på ett brett utbud av fiskar, färgglada Acropora och hårda steniga koraller som ligger bara 10 till 15 fot under vattnet, medan den som vill dyka bör bege sig till den nordöstra sidan eller den sydvästra sidan.

Den nordöstra sidan av ön är där korallhuvuden och stora stenar bryter ytan. Det finns en stor sluttning på revplatån, lutande till cirka 8 till 10 meter innan den faller vertikalt ner i avgrunden. De övre 15 metrarna är där det marina livet finns. Här finns mjuka koraller, stenfiskar och vita grodfiskar. Det finns också en mängd olika havssköldpaddor i området.

Den sydvästra delen av ön Pescador är mest populärt känd som ”The Cathedral”. Förutom det myllrande marina livet finns det också en grotta. Dess ingång ligger nere på 28 meters djup.

Banana Island
Här finns en mängd konstigt namngivna stränderna på Banana Island som ligger i samma område som Malcapuya Island. Trots namnet växer här inte särskilt många bananer men här finns vita sandstränder och kristallklart hav.

Vila i en hängmatta upphängd mellan palmer efter att ha utforskat korallerna under vattnet och här kan du se solen sänka sig i en brinnande flamma över öarna i Coron.

Bohol
Chocolate Hills är en märklig och mäktig syn med sina drygt tusen utspridda kalkstenskullar som ett jättarnas slagfält på ön Bohol. Det geologiska fenomenet har hittills inte fått någon riktig förklaring, men myterna och legenderna är desto fler. Kullarna har fått sitt namn av att de frodigt gröna topparna blir bruna och därmed chokladfärgade under torrperioden.

Siete Pecados (7 öar)
Siete Pecados är hemvist för ett stort ntal ovanliga tropiska fiskar och bjuder på ett rikt koralliv.

Hundred Islands
Hundred Islands är en nationalpark som erbjuder precis vad namnet antyder, nämligen hundra öar som ligger ganska tätt intill varandra. Ska man vara väldigt tydlig så är det egentligen inga öar utan ett gammalt korallrev som p.g.a. havets sjukande vattennivåer har nått över havsytan och upplevs idag som paradisöar med vita stränder, växtlighet och kristallklart havsvatten runtom.

Att besöka nationalparken Hundred Islands innebär givetvis inte att man kommer hinna med alla de små öarna men det finns tre stycken öar som man definitivt borde besöka, Governor Island, Quezon Island och Children’s Island.

Quezon Island är förmodligen den mest kända av de tre och är döpt efter Filippinernas dåvarande president, Manuel L. Quezon.