England

I england finns det förutom huvudön flera spännande mindre öar att besöka.

Kanalöarna

Jersey

Storlek: 119,5 km²
Invånare: ca 95 000
Restid: 1 timme med flyg från Gatwicks flygplats söder om London.

Öarna Jersey, Guernsey, Sark och Herm, där Jersey är huvudön ingår i kanalöarna utanför Normandies kust ca 130 km söder om den engelska kusten. De har självstyre men är en s.k. brittisk kronbesittning.
Jersey har en utpräglad anglo-fransk atmosfär, rik på historia, natur och mer än 30 stränder. Här finns också många restauranger som serverar mat utifrån lokala råvaror.
I huvudstaden St. Helier finns Central market, stadens hjärta. Här kan du ströva runt eller stanna till på någon pittoresk restaurang. Klimatet är behagligt och ön är också känd för sina fina vandringsleder och ett rikt naturliv.

Isle of wight

Storlek: 380 km²
Invånare: ca 140 500
Restid: 10 min med svävare från Southsea på fastlandet, fem mil söder om Portsmouth.

Isle of wight i engelska kanalen har ett milt klimat, klippor och sandstränder och bevarade byggnader som stammar från rommartiden. Bästa tiden är sommarhalvåret.
I öster ligger klassiska badorter som Shanklin och Sandown. I väster är naturen och havet lite vildare. Det går utmärkt att ta sig runt med de lokala bussarna.

Storlek: 4 km²
Invånare: ca 160
Restid: ca 15 minuter med bil eller buss från Beal på engelska fastlandet. Beal ligger drygt 10 mil söder om Edinburgh.

Till Lindisfarne, eller the holy Island som den kallas i folkmun kan man bara ta sig när det är ebb. Under högvatten ligger vägen ut till ön under vatten och det gäller att läsa tidvattentabellen noggrant. Varje år händer det att turister fastnar med bilarna, överraskade av vattnet som sköljer över vägen.
Ön har en mäktig historia. Slottet Lindisfarne Castle byggdes redan på 1500-talet högst upp på stenkullen Beblowe, som är öns högsta punkt. Hit åker också kulturintresserade, fågelskådare, fiskeintresserade, konstnärer och författare.